Otto van Egmond

Otto van Egmond en de Lotgevallen van Keenenburg

Op 16, 17, 18 en 19 Juni 2011 heeft een openluchtspektakel plaatsgevonden op het restant van kasteel Keenenburg in het centrum van Schipluiden. In een echt zestiende-eeuws schouwspel wordt een deel van het leven van Otto van Egmond gepresenteerd. Otto van Egmond en Agnes Croesink worden voor de moeilijkste keuze van hun leven geplaatst – trouw blijven aan de wettige Spaanse vorst of mee gaan met de opstand onder leiding van Willem van Oranje.

OttoVanEgmondGen251

Als Den Briel op 1 april 1572 in de handen van de Watergeuzen valt, kiest Otto van Egmond weloverwogen voor de opstand en wordt hij de vertrouweling van Willem van Oranje. Adriana, zijn dochter, huwt met geuzenadmiraal Blois van Treslong en zijn zoon Jacob wordt kolonel van het Staatse leger. Pas als in 1574 de stad Leiden wordt ontzet en de Spaanse troepen zich moeten terugtrekken, haalt de kasteelheer van Keenenburg weer opgelucht adem. Ondertussen staat Midden-Delfland onder water en lijden de boeren honger.

OttoVanEgmondDon105

Alles te zien in een groot spektakel met zang, dans, levende dieren, spanning, overmoedige mannen en vrouwen, wanhopige boeren, ware liefde, ruige soldatenhumor en het feest van de bevrijding.

OttoVanEgmondDon111

Het toneelspektakel wordt uitgevoerd door toneelgroep VAT 75, ondersteund door vele zangers en figuranten van lokale koren. De regie is in handen van Koos Schinkel, een vakman die zijn sporen in vele producties in het Westland e.o. heeft verdiend.

OttoVanEgmondZon080

¬†Foto’s: Henk Groenendaal